perjantai 12. lokakuuta 2018

Pitäisikö jokaisen olla luonnonsuojelija?

Tiedättekös, minä en ymmärrä kissanvihaajia. Enkä koiranvihaajia. Enkä lastenvihaajia. Ymmärrän, jos joku ei pidä kissoista, koirista tai lapsista. Mutta miksi vihata? Minkä ihmeen takia kuluttaa energiaansa johonkin sellaiseen? Halusit tai et, kissoilla, koirilla ja lapsilla on aivan yhtä suuri oikeus olla täällä kuin sinulla. Ja jos et pidä edellä mainituista, ei sinun tarvitse niitä hankkia. Se ei silti oikeuta sinua tekemään niille pahaa. On järkyttävää, että eläimiin kohdistuneet raakuudet ovat lisääntyneet. Mikä järki on viskellä kadun varsille rotanmyrkkyä sisältäviä lihapullia? Viskellä kissanpentuja autosta? Aivan, ei siinä ole järkeä. Myös luonnon eläimillä on yhtä suuri oikeus olla täällä kuin meillä. Jos et halua, älä osallistu niistä huolehtimiseen, mutta älä myöskään aiheuta niille aiheetonta kärsimystä. 

 


Mutta entäs ne ihmiset, jotka sanovat, etteivät pidä luonnosta? Minun korviini se kuulostaa todella kummalliselta. Joo, minä olen niitä ihmisiä, jotka viihtyvät metsässä ihan keskellä sitä luontoa. Saan nyt asua maalla, ja tänäkin aamuna kuuntelin ihastuneena korpin ääntelyä. Katsoin sen lentelyä lahden yli. Nautin luonnon tarjoamista väreistä, tuoksuista ja äänistä. Ymmärrän sen, etteivät kaikki pidä metsässä liikkumisesta. Kaikkien ei tarvitse pitää sienestämisestä tai marjojen poimimisesta. Jos joku juoksee mieluummin juoksumatolla kuin poluilla, niin siitä vaan. Kyllä meitä mahtuu tänne monenlaista kulkijaa.



Mutta ettei pitäisi luonnosta? Mitä on luonto? Se on elämää ympärillämme. Missä pääset pakoon sitä? Jos et pidä luonnosta, etkö pidä puistoista kaupungissa? Kadunvarsien lehmuksista? Kukista? Vaikka et haluaisi itsellesi niitä hoidettavaksi, haluaisitko elää maailmassa, jossa niitä ei olisi ollenkaan? Kai tiedät, ettei sellainen maailma ole mahdollinen? Tai jos olisi, ei siellä olisi sijaa ihmisellekään.



Ihminenkin on osa luontoa. Ja luonto on paljon muutakin kuin metsä. Sitä olen yrittänyt oppilailleni opettajan urani aikana selittää. Jos oppilaat eivät välitä, miten metsämme voivat, ymmärtävät he kuitenkin asian yleensä viimeistään siinä kohtaa, kun puhutaan uimarannoista. Niin, nekin ovat osa luontoa. Ei ole sama, jättääkö roskia metsään. Ei ole sama, heittääkö ES-tölkin pellolle. Me emme voi hengittää ilman luontoa. Jos haluamme elää ja voida hyvin tällä pallolla, meidän pitää pitää siitä huolta.



Joten kyllä. Jokaisen pitäisi olla luonnonsuojelija. Jos et tee sitä luonnon takia, tee se itsesi takia. Sinäkin olet osa luontoa. Koska sinäkin hengität. Ei sinun tarvitse ryhtyä vegaaniksi tai lahjoittaa jokaiselle mahdolliselle ympäristöjärjestölle. Jospa aloittaisit siitä, että pitäisit huolen siitä, että sinun roskasi päätyvät roskakoriin. Jospa kotona kierrättäisit. Meillä Suomessa se on nykyään kuitenkin aika helppoa. Ja tiedätkö, jos tarvitset siinä apua, luulen, että aika moni on valmis auttamaan. Niin, ja älä kohtele kaltoin eläimiä. Sen ei luulisi olevan vaikeaa.