keskiviikko 23. elokuuta 2017

Palapeliä

Arjen hammas pureutui tiukasti meikäläisenkin takalistoon elokuun puolivälissä. Nyt se ei aio päästää irti. Eikä siinä auta kuin sopeutua. Minä, tyttäret, koira ja kissat olemme palanneet Savonlinnaan. Viikot täällä, viikonloput milloin missäkin. Tätä se on taas ensi kevääseen asti, ellei pää tai kroppa sano sopimustaan irti. Tai osu lottovoitto kohdalle. Niin kuin oikeasti. Mieletön määrä massia tilille, voisin harkita ajankäyttöäni uudestaan.

Mutta siitähän saa vain haaveilla. Eipä sillä, juuri tällä hetkellä tässä keittiön pöydän ääressä koneen kanssa istuskellessani olen ihan tyytyväinen elämääni juuri nyt. Työpäivä oli jokseenkin väsyttävä, muttei mahdoton, mutta silti olo on ihan hyvä. Mieli on valoisa, se on tärkeintä. Olen huomannut sen, että aivojen väsyessä on kaikista vaikeinta pitää kiinni positiivisesta asenteesta. Toki taas hyvä fyysinen vointi auttaa aivojakin jaksamaan, uskon ainakin, joten hyvä kierre siinä suhteessa on mahdollinen.

Tämä viikko on ehtinyt puoleen väliin. Maanantaina oli tarkoitus nousta puoli viideltä, mutta kun Liia painajaista nähtyään kömpi viereen vähän neljän jälkeen, siirsin herätystä viiteen, kun en varmaan olisi päässyt nousemaan puolelta neidin heräämättä. Jäi sitten aamun hölkyttelylenkki koiran kanssa tekemättä. Sain kuitenkin vartin tehokkaan treenin itsestäni irti aamulla (hyviä liikkeitä oli päivän AMRAP-harjoituksessa, ihan tuntui lihaksissa seuraavanakin päivänä, ja tänäänkin). Töihin kahdeksaksi, kotiin ennätettiin n. varttia vaille neljä. Ruoka, koira ulos, vaatteiden vaihto ja tallille. Ratsastuksen jälkeen iltapala ja tytöt nukkumaan. Koira taas ulos, suihkuun ja yritys päästä itsekin ajoissa unille. En tainnut ihan onnistua, vaikken enää muista syytä. Hmm.

Tiistaina taas töihin kahdeksaan noustuani viideltä (aamujooga), koska saimme oppia eräiden ohjelmien opetuskäytöstä. Väsytti. Työpäivä oli onneksi lyhyempi, olin kotona ennen kahta. Onnistuin käymään Hillan kanssa hölkyttelylenkin sateen hiljakseltaan ripeksiessä ja tekemään vielä lihaskuntoa päälle. Suihkun jälkeen lapset hoidosta, minkä jälkeen ilta meni tehokkaasti kaikenlaista kotityötä tehden. Yllätyksekseni olin ajoissa pedissä! Silti tämä aamuna väsytti nousta viideltä. En malttanut ruveta nukkumaan ihan niin ajoissa, kuin petiin selviydyin... Oma vika. 

Tänään tarvitsi mennä töihin vasta yhdeksään. Aamulla käytiin Hillan kanssa normaalia aamulenkkiämme pidempi lenkki, vaikka lyhyt sekin. Liikunnan suhteen tänään maltan ehkä jopa pitää muutoin lepopäivän. Paitsi aamulla oli joogaa. Mutta sitä ei lasketa. Töissä oli vähän kahtiajakoinen päivä. Aamulla kaksi tuntia ruotsia kuutosille, ihan ok, kaksi hyppytuntia (poikkeuksellisesti), jolloin tein kirjoitustyötä (aivot väsähti), minkä jälkeen kaksi tuntia ruotsia kaseille, jotka eivät ihan parhaassa keskittymisterässä olleet tänään. Ope väsy.

Nyt istun siis tässä koneella. Minun piti opiskella vähän enkkua, mutta en pääse lukemaan e-kirjaa, jota minun piti lukea. Ärsyttäisi, mutta yritän olla välittämättä. (Mutta hittolainen, sen kerran kun rupeaisin ajoissa tekemään näitä opintojuttuja, niin sitten käy näin!) Sentään sauna lämpiää. Sitä ennen pääsee Hilla käymään vähän lenkillä. Vähän siksi, että tytöt lähtevät mukaan. Kiiran lenkkeilyinnostus pysyy yllä kohtalaisen lyhyillä matkoilla. Ei ole tyttö tullut äitiinsä. Mutta vielä se ehtii!

Huomenna koko päivä toisella koululla. Ne tunnit on muuten vielä suunnittelematta. Eri kirjasarja katsokaas. On hankalaa. Tänään en varmasti pääse ajoissa petiin. Miksihän en tajunnut hoitaa suunnittelua päivän hyppytuntien aikana. Tyhmästä päästä... Mutta vain neljä tuntia opetusta huomenna. Perjantaina ehdin opettaa puolet tunneistani, ennen kuin tarvitsee lähteä ajamaan Keski-Suomeen. Illalla syksyn ensimmäinen luento. Tai mikä se nyt onkaan. Motivaatio kohillaan? 

Tässä sitä yritän taas saada kaikki palaset mahtumaan samaan palapeliin. Joudun ehkä vähän huijaamaan muotoilemalla palasia sieltä täältä uusiksi. :D Minulla on paljon tunteja tänä vuonna, ja siitä huolimatta pitää saada opinnot suoritettua (nekin nopeammalla tahdilla kuin perusopinnot), onnistua liikkumaan riittävästi (haluan edes pitää tämän saavutetun kunnon yllä! sitä paitsi se vaikuttaa suuresti jaksamiseeni) ja nähdä minulle tärkeitä ihmisiä tarpeeksi usein. Samalla pitää pyörittää arkea. Onneksi olen hyvä tekemään aikatauluja. Ainakin suunnittelemaan niitä. Kohtalaisen hyvä pysymäänkin niissä. ;) Aika bueno joustamaan tarvittaessa. Ainakin väitän itselleni niin.

Hipaisua ei lasketa!

tiistai 1. elokuuta 2017

Et saa yhtä ilman toista

Kesän kuluessa olen tullut miettineeksi paljon rakkautta. Monelta kantilta. Muodossa tai toisessa se lienee elämän tärkein asia. Mitäpä ihminen olisi ilman rakkautta? Ilman rakkaita? Mutta mitä rakkaus on? Tavallaan se on yksinkertainen asia, ja toisaalta taas todellakaan ei. Se on monimutkaista, se on simppeliä. Sitä joko on tai ei ole. Se on pysyvää, se on häilyvää. Se ei kulu, mutta voi kadota. Miten sen yksiselitteisesti määrittelisit? Mahdotonta, minun mielestäni. Jokainen voi määritellä sen omalla tavallaan. Jostain kumman syystä haluan jakaa oman määritelmäni osasia muiden kanssa.

Rakkaudesta on paljon tekstejä: runoja, romaaneja, lauluja. Sitä kuvataan hyvin monella taiteen alueella. Jotkut kuvaukset ärsyttävät, jotkut huvittavat, jotkut saavat silmät kostumaan. Juha Tapion laulussa Ohikiitävää lauletaan "pelätä ei saa, jos tahtoo milloinkaan onnen saavuttaa". Olen ymmärtänyt sen, että pelko on rakkauden selkäpuoli. Rakkaus tuo mukanaan pelkoa. Kaikenlainen rakkaus. Itse juuri mietin, että onko ystävyydessä mukana pelkoa. Mutta kyllä siinä on. Ehkä ystävyyden päättymistä ei niin pelkää, mutta jos ystävälle sattuu jotain, kyllä sitä silloin pelkää hänen puolestaan.

Vanhemmuus. Huhhuh. Tavallaan rakkaus omiin lapsiin on sitä helpointa lajia. Se on sellaista rakkautta, jonka haihtumista tai katoamista ei tarvitse pelätä. Se ei lähde minnekään. Jos halutaan saivarrella, niin toki oma lapsi voi ääritapauksessa tehdä niin pahoja asioita, että välit joutuu katkaisemaan, mutta ei se rakkautta poista. Ja toki on niitä vanhempia, jotka eivät oikeastaan ole, vanhempia siis. Jotka eivät rakasta lapsiaan. Unohtakaamme nämä. Rakkaus omiin lapsiin on pysyvää. Siksi se on helppoa. Toisaalta se vasta tuokin mukanaan pelkoa. Pelkoa siitä, että lapsille sattuu jotain. Pelkoa menettämisestä. Välillä vain tulee niitä tilanteita, kun pelkää. Sekin on rakkautta, ei auta kuin myöntää tosiasiat.

Entäpä sitten romanttinen rakkaus? Se on vaikeampaa lajia. Siitä tuo Juha Tapion laulun pätkäkin kertoo. Se on pelottavaa lajia. Epävarmempaa lajia. Vastarakkaudesta ei ole takeita. Mutta jos haluaa sen saavuttaa, ei voi antaa pelon hallita. Ja sittenkin, kun tietää, että toinenkin rakastaa, niin vielä sittenkin se on häilyväisempää sorttia. Sitä pitää vaalia eri tavalla kuin rakkautta lapsiinsa. Sitä pitää hoitaa, pitää "nähdä vaivaa". Pitää haluta rakastaa, jos sen rakkauden tahtoo kestävän. Romanttinen rakkaus ei kestä arkea yhtä helposti kuin rakkaus lapsiin. Mutta senkin voi rakentaa vahvaksi. Sekin voi säilyä, sekin voi pysyä luona, vaikkei sitä voikaan sitoa itseensä. 

Rakkaus on voimavara. Rakkaus kuluttaa. Rakkaus ei tule yksin, se tuo mukanaan pelon lisäksi epätoivoa, toivoa, epäuskoa, uskoa, iloa, surua, epävarmuutta, varmuutta... Listaa voit jatkaa haluamillasi termeillä ihan vapaasti. Mielestäni se on kuitenkin ilman epäilyksen häivääkään tavoittelemisen arvoinen asia. Pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua, on elää kokonaan ilman rakkautta. Sellaisiakin ihmisiä maailmassa on. Kunpa jonain päivänä ei olisi. 

Sain kirjoitettua runoni aiheesta tänään. Useasti se on ollut jo mielessä. Rakkaille. :)

Minusta tuntuu
että minut luotiin kannattelemaan sinua
Sinunkin taakkasi
minun hartioillani
Sinun myötäsi niin vahvoja sävyjä
hyvässä ja pahassa
toisiinsa kiinni takertuneina
Onko olemassa väkevämpää rakkautta
lamauttavampaa pelkoa
Menettämisen pelko
saavuttamisen riemu
luopumisen tuska
itsenäistymisen ilo
Sinun mukanasi koko kaikkeus
limittyneenä minuun
minun olemukseni säikeisiin
Sinä olet minua
etkä sittenkään
Tai ehkä
    sinä teitkin minut.
Yksi ynnä yksi.
   Jotain muuta kuin kaksi.